Nekézseny a Gömörországban

Nekézseny a Gömörországban

Gömörország-címlapImmár 16 éve, hogy 2000-ben elhagyta a nyomdát a Gömörország című folyóirat első száma. Azóta folyamatosan, negyedévente jelenik meg. Alcímében „az északi magyar peremvidék fórumaként“ jegyzi magát. Ez a megjelölés földrajzilag a Garamtól a Hernádig terjedő régiót, a történelmi Hont, Nógrád, Kis-Hont, Gömör, Torna és Abaúj vármegyéket jelenti.

Megjelentetését egy civil szervezet vállalta magára, a Gömör- Kishonti Múzeum Egyesület, élén B. Kovács Istvánnal, aki a lapról-többek között- , így fogalmaz: “… a szlovákiai magyar lapok között tényleg egyedülálló és nagyon sajátos, hiszen nincs hozzá hasonlítható magyar folyóirat a Felvidéken…”

A lap fő célja a múltfeltárás és ezzel az értékmegőrzés, mely identitástudatunkat erősíti.

A 600 példányban megjelelő Gömörország nem kifejezetten tudományos periodikum, nem irodalmi vagy művészeti folyóirat és nem is közéleti lap, hanem sokkalta inkább: mindez egyben. Formátuma a kezdetektől A4-es, színes borítóval, belül fekete-fehér kivitelben, 6 oldal terjedelmű színes betéttel, s mindez 90 oldalon. A világhálón is elérhető a folyóirat, itt. /Tizenöt éves a Gömörország – A www.hirek.sk 2015. február 04.-i száma nyomán/

Ennek a rangos folyóiratnak a 2015/4, Téli számában jelent meg egy terjedelmes recenzió Bánfalvi László: Évszázadok a Bükki Hegyháton Fejezetek Nekézseny történetéből 1415-2015 című könyvéről, a Könyvről könyvre – Lapról lapra című rovatban.

Köszönjük Hideg Ágnesnek, a Herman Ottó Múzeum Szakkönyvtára vezetőjének a kiváló írást, valamint a lap szerkesztői gárdájának, hogy biztosította a cikk megjelenését, így is eljuttatva falunk hírét minél messzebbre és minél több érdeklődőhöz.

Olvassák el Önök is!

Gömörország-könyvism