Élet a téli patakon

Élet a téli patakon

Sokunk egyik kedves gyermekkori olvasmánya Fekete István : Vuk című ifjúsági regénye, a műből készült rajzfilm pedig -kiállva az idők próbáját-, ma is kedvence a kicsiknek. A regényben a vadkacsa neve Tás. A magyar néprajzban is sok helyen találkozhatunk a régi vadkacsa hívószóval:   tás-tás !

Falunkban szinte egész évben -télen, nyáron-, minden alkalommal, amikor átkelünk a Csernely-patak valamelyik helyi hídja felett, vagy a patakparton sétálunk, találkozunk egy szép, színes récefélével, a tőkés récével. Sokféle elnevezése gyakoriságát, ismertségét jelzi. Gyakran csak vadrécének, vadkacsának nevezik, más nevei főként külső megjelenésére utalnak: zöldfejű kacsa, öreg réce, nagyruca.

Állandó fészkelő nálunk, átutazóként is nagyon gyakori, és – bár a tél beálltával délebbre húzódik –, maradnak áttelelő példányok, így téli vendégként sem kivételes. Kiváló az alkalmazkodóképessége, mindenféle vizes élőhelyen előfordul és jól viseli az emberi jelenlétet, főként, ha rendszeresen etetik. -Márpedig ebben Nekézsenyben nincs hiba!-

A mai hideg téli napon szívet melengető volt látni a vadkacsák népes csapatát és nem lehetett nem gondolni arra,hogy előbb-utóbb csak megjön a tavasz!

BLnéZs