Honismereti  híreink

Honismereti híreink

1.  A közelmúltban  megjelent a Honismeret folyóirat idei  5.száma.

honismeret1

A nagymúltú, kéthavonként megjelenő, 1972-ben indult Honismeret a Honismereti Szövetség folyóirata. Szerkesztői, munkatársai a honismereti mozgalom egyik legfontosabb feladatának a hagyomány őrzését, továbbélésének biztosítását tekintik.

Rovataiban fókuszba állítja az aktuális évfordulókat éppúgy, mint a hagyományokat, az emlékhelyeket, a kutatómunka legújabb termését. Gondot fordít arra is, hogy hírt adjon a megjelent új kiadványokról.

A legfrissebb számban két nekézsenyi vonatkozású híranyag is helyet kapott.

     -A hatvan éve történt:forradalom és szabadságharc, 1956  című emlékező írások között találjuk a Szeleczky Zita szózata. Elhangzott 1956. november 14-én a buenos-airesi rádióban című anyagot, közzéteszi Fehér József, aki 2009-ben, egy sárospataki vándorkiállításon találkozott a szöveggel, melyet ma is aktuálisnak tart.  A cikkben olvasható a rádiószózat teljes szövege, valamint néhány életrajzi adat a színművésznőről.

Fehér József írásához két adalékot szeretnék hozzátenni.

Az elmúlt években két monográfia is megjelent Szeleczky Zitáról, Pusztaszeri László és  Jávor Zoltán tollából. Mindkét könyvben megjelent a szózat, vagyis a világ asszonyaihoz szóló felhívás, teljes terjedelmében, melyet Szeleczky Zita több nyelven is felolvasott az argentin rádióban. Ő maga így emlékezik:”A felhívás olyan nagy port vert fel, hogy Argentína elnöke… külön kihallgatáson fogad, s az állami rádióban több hónapos előadás-sorozatra kérnek fel. Persze boldogan teszek ennek eleget; Magyarországról, történelmi helyzetéről, kultúrájáról, Budapestről, a magyar nőkről, nagy költőinkről stb. tartok havonta spanyol nyelvű előadásokat.”

Honlapunk mottójának gondolata: ” Csak hit van és cselekvés!” is ebből a felhívásból, vagyis Szeleczky Zitától, a szózat befejező részéből származik.:

„Asszony testvérem! Bárhol élj a világon, sírva kérlek, segítsd megmenteni Magyarországot! Ne hagyd a levélírást holnapra!… Nincs nem, nincs talán, nincs „már úgyis késő”! Csak hit van és cselekvés! Isten, Krisztus néznek rád és várják leveledet! Honnan tudod, hogy nem éppen a te leveled lesz az, amely megakadályozza százezrek elhurcolását és azt, hogy az anyák elveszítsék fiaikat, gyerekeik apáikat?…Argentin Asszonyok! Világ asszonyai! Írjatok! Segítsetek megmenteni Magyarországot! Magyarország soha nem fogja elfelejteni segítségeteket!”

     -A folyóirat Könyvespolc rovatában újabb ismertető jelent meg Bánfalvi László: Évszázadok a Bükki Hegyháton Fejezetek Nekézseny történetéből 1415-2015 című, tavaly megjelent könyvéről, Csirmazné Cservenyák Ilona tollából.

honismeret22.  A “HONISMERETI KUTATÓK NAPJA BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN” címmel megrendezett konferencián, 2016. szeptember 29-én értékelték az immár 44. alkalommal meghirdetett Istvánnfy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat pályamunkáit. Felnőtt és ifjúsági kategóriában értékelték az írásműveket, I. II. III. díj került kiosztásra, illetve könyvjutalomban részesültek a pályázók.  48 pályamunka érkezett felnőtt, 24 ifjúsági kategóriában.

Bánfalvi László- Nekézseny történetének kutatója- négy munkája is szerepelt a pályázaton és a legjobbnak bizonyult. Gratulálunk!

 FELNŐTT KATEGÓRIÁBAN

  1. DÍJ

Bánfalvi László 

  • Szakrális kisemlékek az Ózdi járásban
  • Szakrális kisemlékek Ózdon
  • Amikor a harangok is hadba vonultak. A Nagy háború emlékei Ózdon és Ózd környékén – CD melléklettel
  • Harangsorsok, haranglegendák Ózd környékén, a hagyományok és az irodalmi források tükrében

A pályázatról bővebb információ: http://borsodhonismeret.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=11887723 http://www.hermuz.hu/hom/index.php/hu/94-hireink/623-xliv-istvanffy-gyula-megyei-honismereti-gyujtopalyazat