Gyászhír

Gyászhír

Szomorú hír érkezett hozzánk a napokban. Igó Lenke tudatta, hogy életének 87. évében elhunyt édesanyja, Igó Istvánné Kis Lenke, a sokunk által tisztelt néhai Igó István pedagógus, iskolaigazgató, karnagy özvegye.

1949-ben lett az akkor már tíz éve Nekézsenybe került tanítónak, a már iskolaigazgató Igó Istvánnak a felesége, aki munkája mellett a zenével is eredményesen foglalkozott, a kórus-és a pávaköri mozgalom motorja volt. Férje munkáját támogatta, segítette, ő maga is végzett közösségi munkát a faluban.

 Leányuk, Igó Lenke is zenei pályára lépett, szolfézstanár, zenepedagógus, karvezető, évekig a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya volt, aki a magyar zenepedagógia egyik nagykövete lett szerte a világban.

Férje nyugdíjba vonulása után is Nekézsenyben maradtak, itt építkeztek. Férje 1996-ban bekövetkezett halála után Budapestre költözött, közel a leányához. 2000-ben az akkori településvezető, Füzér Ferenc felkérését elfogadva, elvállalta a millenniumi emlékzászló átadásakor a zászlóanya szerepét .

Idős kora és betegsége már nem tette lehetővé, hogy részt vegyen 2015-ben a Faluköszöntő Napon, amikor az akkor alapított Posztumusz Nekézsenyért Díjat, melyet férjének adományozott az Önkormányzat Képviselő-testülete, személyesen átvehette volna.

A gyászolók december 16-án, pénteken, 14 órától vehetnek tőle végső búcsút a budapesti (kelenföldi) Szent Gellért Urnatemető Ravatalozójából.

Nekézseny nevében  Uj-Tózsa Csabáné polgármester asszony és Lencike Néni  tisztelői vesznek részt a búcsúztatón.

Nyugodjon békében, szeretett férje mellett, immár örökre.

 A millenniumi zászlóavatáson készült képekkel búcsúzunk. A képeket Magyar László készítette.

BLnéZs