Borverseny Nekézsenyben, 2017-ben is

Borverseny Nekézsenyben, 2017-ben is

30 féle vörös- és 13 féle fehérbort neveztek be az idei Nekézsenyi Borversenyre, melyet 2017. március 4-én szombaton rendeztek. Immár negyedik éve – lassan, de biztosan haladva a hagyománnyá válás útján-, rendezték meg a programot, mely baráti borkóstolóból immár a település egyik jelentős civil közösségépítő összejövetele lett. Nemcsak a helyi, hanem a Bükki Hegyhát más településeinek – Csokvaomány, Sáta, Dédestapolcsány, Mályinka- gazdái nevezték be boraikat a versenyre, ami jelzi, hogy a vidék borosgazdái nemcsak szívesen foglalkoznak a borkészítéssel, hanem vállalják a szakmai megmérettetést is.

Nemcsak egy régi, nemes hagyomány örökösei ők, hanem a borkészítéssel járó több hónapos kemény munkáé is. Vidékünkön több száz éves múltja van a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek, melyre helyneveink is (Szőlő-mál, Szőlők-alja) utalnak.  Bizony, sok munka van a szőlőkben, amíg a metszéstől a szüretig eljut a gazda és megtelnek a hordók.

Az idei verseny méltó helyszíne volt a település felújított Közösségi és Vendégháza, melyen közel félszázan vettek részt. A szervező – és rendező csapat munkája már hetekkel ezelőtt elkezdődött és a program előkészítésétől, a vendéglátás megszervezéséig, a meghívók, díjak elkészíttetésétől, a jó hangulatról való gondoskodásig tartott.

A jó munkát végzett Nekézsenyi Borszeretőknek elnevezett Rendezőség munkájáról a pozitív visszajelzések tanúskodtak : sok köszönetet kapott Molnár Béla, Magyar Dénes, Nagy Zoltán, Márkus Lajos, Magyar Zoltán és Molnár Tibor. A program fő szponzorai Mari János és Barna Csaba voltak. A rendezvényen részt vett Dr. Toldi Gábor, Kazincbarcika rendőrkapitánya is, mint visszatérő vendég.

A versenybe nevezett borokat szakmai és társadalmi zsűri véleményezte. Az idei szakmai zsűri tagjai voltak: Molnár Béla elnök, Magyar T. István, Molnár István, és Bánfalvi László.

Molnár Béla a rendezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket, akik elfogadták a meghívást a borünnepre, megköszönte mindazok támogatását, akik segítették a rendezvényt. Ezután kezdődött a kóstolás. A gazdák kiléte az idén is anonim maradt. Minden benevezett nedű sorszámot kapott, eszerint bírált a szakmai és a társadalmi zsűri. Mindenki kapott egy szavazólapot, amelyen 1-től 10-ig értékelhette az ízlelt borok tisztaságát, színét, illatát, zamatát, külön a vörös- és a fehérbor kategóriában.

A szakmai zsűri- nem volt könnyű a feladat-, végül az alábbi döntést hozta:

Vörösbor kategória: 1. helyezett: Szűcs Zoltán; 2. helyezett: Magyar Zoltán; 3. helyezett: Sütő László

Fehérbor kategória: 1. helyezett: Molnár Béla (Dédestapolcsány); 2. helyezett: Makrai Zsolt; 3. helyezett: Nagy Zoltán

A társadalmi zsűri döntése:

Vörösbor kategória: 1. helyezett: Bányai Márton; 2. helyezett Sike Ferenc; 3. helyezett: Pamlényi Artúr

Fehérbor kategória: 1. helyezett: Mészáros László; 2. helyezett: Nagy Zoltán; 3. helyezett: Szalmás László.

A jó hangulatról Kiss Zsolt, Oláh Attila –zene, ének-gondoskodott.

Nemcsak műsort adott Bányai Márton nótaénekes, a Nótasztár verseny győztese, hanem a társadalmi zsűritől 1. helyezést nyert, vörösbor kategóriában.

Hamvas Béla írja a borról:”A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza,mint gyermekét,majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést.”

Kívánjuk a szőlőtermesztőknek, a gazdáknak, hogy idei termésük is bő legyen és a hordókban finom bor várja a jövő évi megmérettetést.

A fotókat Bánfalvi László készítette.

BLnéZs