Augusztusban Nekézsenyben újból felröpül a páva

Augusztusban Nekézsenyben újból felröpül a páva

Visszaszámlálás 1.

Népzenei ünnepre készül már hónapok óta a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör. Az idén immár IV. alkalommal kerül sor a Hagyományőrző Napra augusztus végén, melyre nemcsak az együttes, hanem a falu apraja-és nagyja is izgalommal készül.

Az idei sokszínű program egyik eleme a valamikori, közel fél évszázados népzenei mozgalom, a Röpülj, páva! felidézése, melynek nyomán országszerte megszülettek a „pávakörök”.

A nekézsenyiek – akkor  Igó István karnagy vezetésével- a dicső múltban éppúgy énekeltek, mint manapság, őrizve a régi tradíciót, de figyelembe véve a mai korízlést.

A népzenei ünnepre most az 1977-ben meghirdetett Röpülj, páva! népművészeti  vetélkedő VIII. elődöntőjében ( 1978..II. 10.) elhangzott Tüzet viszek ( Borsod-Abaúj- Zemplén megye ) című műsor felidézésére, újrajátszására készülnek, melyben  akkor a nekézsenyieken kívül szerepeltek a tardonai, a dédestapolcsányi, a domaházi , a mezőkövesdi, a tardi pávakörök, az erdőbényei együttes, a szentistváni, cigándi gyerekek, a Hegyalja Együttes zenekara, a Nyekergő Együttes , az alsóberecki tánccsoport és sok egyéni előadó.

Érdekesség, hogy még ebben a hónapban, február 26-án Nekézsenybe látogatott műsorával a Béres-trió, melynek egyik tagja, Béres Ferenc a vetélkedő zsűrijének egyik tagja volt. A korabeli sajtó beszámolt arról, hogy a vetélkedőn döntőbe jutott Borsod-Abaúj- Zemplén megyei csapat dédestapolcsányi és nekézsenyi szereplőit otthonukban látogatta meg.

S, hogy milyen lesz ugyanazon darab előadása, megjelenítése, mennyire érinti meg a mai nézőt 50 év múltán?

Hamarosan kiderül…

A Pávakör felkészülését honlapunkon nyomon követjük.

A Magyar Imre által készített képek a legutóbbi próbán készültek, ahol már a Budapestről érkezett fellépők is láthatók

BLnéZs