A Művésztanya Nekézsenyben

A Művésztanya Nekézsenyben

Az utóbbi években egyre többet hallottunk és olvastunk a Művésztanyáról, elismeréssel nyugtázva a barkó hagyományok őrzése terén végzett munkájukat.

Bár Nekézseny nem sorolható a Barkósághoz, de több évszázados hagyományai sok ponton kapcsolódnak a környező barkó településekéhez, ugyanakkor sajátos módon gazdagítják a Bükki Hegyhát kultúráját.

Híradásunkat a közelmúltban olvasott facebook bejegyzések inspirálták, melyekből  megtudtuk, hogy a Nekézsenyi Napraforgó Óvoda óvó nénije, Tóth Jánosné, Erzsike  Barkó játékkészítő  tanfolyamon vett részt a Művésztanyában, s melynek szakemberei az óvodában foglalkozást is tartottak.

Mindemellett a Hagyományok Házában is látogatást tettek és megismerkedtek falunk hímzésvilágával.

Erről a látogatásról fogalmazta meg gondolatait a Művésztanya képviseletében Farkas Éva, melyet az alábbiakban közlünk- köszönet a közreműködésért Tóthné Erzsikének-

Hagyományok Háza és a Művésztanya együttműködése

Farkas Éva írása

A Művésztanya 2012-ben azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy felkutassa, újraélessze a barkó kézműves hagyományokat. A munka eredményeként az elmúlt években reneszánszát éli a barkó kulturális örökség felfedezése, a barkó identitás.

Nekézseny határfalu a barkó ill. borsodi tájegység között, így elengedhetetlen a két népcsoport egymásra hatása. A településen működő Hagyományok Háza, az ott található gyűjtemény igazi kincse a Bükki Hegyhátnak. A helyi hagyományápolás két meghatározó mozgatója Tóthné Erzsike és Rigó Miklós.

A Művésztanyát működtető Barkó Kézműves Egyesület közössége kiemelkedő figyelmet fordít arra, hogy a gyerekek, fiatalok minél hamarabb megismerkedjenek a barkó örökséggel. Ennek érdekében már eddig is több képzésre került sor a Művésztanyában. A most zárult oktatás is ezt a célt szolgálta: Barkó játékkészítő tanfolyamot tartottak Sevella Zsuzsanna és Gonda Emma vezetésével. (A Sevella Zsuzsanna vezetésével kidolgozott MintaKINCStár 2015-ben az Élő Népművészet kiállításán aranyoklevélben részesült. ) Tóthné Erzsike az egyik legaktívabb tagja volt a résztvevő pedagógusoknak, közösségi szakembereknek.

Ennek köszönhetően került sor Nekézsenyben egy szakmai látogatásra, az óvodában Sevella Zsuzsanna és Gonda Emma vezetésével tartott foglalkozásra. Mindez nem lett volna teljes a nekézsenyi Hagyományok Háza kiállításainak – babagyűjtemény, honismereti kiállítás – meglátogatása nélkül. Vendéglátó Ottenberger Balázs lelkész , Tóthné Erzsike mellett Rigó Miklós volt. Miklós nemcsak különleges textilgyűjteményébe engedett betekintést, de ízelítőt kaptak a vendégek a helyi gasztronómiából: bukta, kapros-túrós, krumplis lepény, diós beigli. Igazi meleg fogadtatásban volt része a vendégeknek.

A kezdeti baráti beszélgetésből ma már hosszabb távon gondolkozunk. Szeretnénk a bemutatott hímzések mintavilágát újra feldolgozni, ezáltal megőrizni az utókor számára egy közös hímzőkör keretében. Bízunk benne, hogy egyre több fiatal fog bekapcsolódni a munkába.

   

Egy gyümölcsöző kapcsolat kiépítése a Művésztanya és Önkormányzatunk, valamint az Együtt Nekézsenyért Egyesület által működtetett Nekézsenyi Díszítőművészeti Kör között, mindenképpen falunk hagyományőrző tevékenységének egy újabb fontos állomását jelentheti.

Az óvodában és a Hagyományok Házában (kézimunkák) készült képek a Művésztanya és Gonda Emma facebook oldaláról valók:

 https://www.facebook.com/Muvesztanya/?tn-str=k*F

https://www.facebook.com/emma.gonda.1 https://muvesztanya.com/

Olvasásra ajánljuk:

https://muvesztanya.com/

https://netfolk.blog.hu/tags/M%C5%B1v%C3%A9sztanya

Bánfalvi Lászlóné