„Akit nem felejtenek, örökké él…” A Szeleczky Zita  Emlékünnepségről

„Akit nem felejtenek, örökké él…” A Szeleczky Zita Emlékünnepségről

Július 13-án szombaton délután, a szeszélyes időjárás ellenére – hiszen hol esett, hol fújt-, sokan emlékeztünk a 20 éve elhunyt csodálatos színművészre, a szépség és tehetség megtestesítőjére, Szeleczky Zitára.

A Nekézseny Község Önkormányzata és a Szeleczky Zita Alapítvány által közösen szervezett program fővédnöke Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszteri biztos, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet volt.

A több elemből álló emlékünnepség a művésznő síremlékének koszorúzásával kezdődött- ahol önkormányzatunk és Riz Gábor országgyűlési képviselő mellett az Együtt Nekézsenyért Egyesület is elhelyezte az emlékezés koszorúját-, majd a számára oly kedves nyarakat idéző Négyessy kúria falán felavatott emléktábla leleplezésével folytatódott.

A Balogh Béni Közösségi Házban a tisztelgő vendégeket Uj-Tózsa Csabáné polgármester asszony köszöntötte, majd Négyessy Nedda, a Szeleczky Zita Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékezett az elmúlt évszázad egyik legnagyobb magyar színművészére.

Bánfalvi Lászlóné szerző bemutatta a Szeleczky Zita nekézsenyi emlékezete című új kiadványt, melyről a későbbiekben bővebben is olvashatnak, majd Madár János költő, kiadó emlékező szavai következtek.

A rendezvényt záró istentiszteleten Nagytiszteletű Balog Zoltán református lelkész prédikációját hallgathattuk meg Szeleczky Zita emlékére.

A program helyszínein hallhattuk a művésznő csodálatos versmondását és énekét hangfelvételről, valamint Rubold Ödön Jászai Mari- díjas színművészt, érdemes művészt, a Szeleczky Zita Emlékgyűrű első kitüntetettjét.

A szervezők köszönik minden támogatónak, segítőnek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a rendezvénnyel méltóképpen tiszteleghessünk Szeleczky Zita küzdelmes életútja és csodálatos művészete előtt.

A fotókat Bánfalvi László készítette.

Bánfalvi Lászlóné