“Kell egy csapat!”

“Kell egy csapat!”

Az 1973-ban készült nagy sikerű magyar filmszatíra, a Régi idők focija szállóigévé vált mondatát a Garas Dezső által alakított főszereplő, Minarik, a mosodás mondja a filmben, akinek szenvedélye a foci és nagy álma, hogy csapata sikeres legyen. A film Mándy Iván A pálya szélén című műve nyomán készült.

Az alkotást – mely 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar film közé-, olyan alkotók neve fémjelzi, mint Sándor Pál rendező és  Ragályi Elemér operatőr.

Idén ősszel Nekézsenyben egy fiatalembernek, Tóth Andrásnak – és vele együtt sok futballrajongónak – valóra vált az álma, hogy „Kell egy csapat!”, és „hét szűk esztendő” után újra van futballélet a faluban.

A kezdeményezésről már több híradás is napvilágot látott a nekézsenyi internetes portálokon és bizonyára még sokat és sokféle formában olvashatunk, hallhatunk és láthatunk majd a különféle futballal kapcsolatos eseményekről, történésekről, az elért eredményekről.

Anélkül, hogy –mint amiképpen mondani szokás, a rókáról két (vagy több) bőrt is le akarnánk nyúzni, ami nem lenne igazán illendő-, még néhány mondat a fociról, mégpedig a régi nekézsenyi fociról.

Bizonyára sokan emlékeznek még a közelmúlt – az ’50-as évektől kezdődő- régi nekézsenyi  foci mérkőzéseire, amikor az apák vasárnapi programként kézen fogták fiaikat és együtt mentek a meccsre.

Emlékeznek azokra a játékosokra, akiknek a nézők a Harka oldali lelátóról becenevüket skandálva szurkoltak: Tündér, Pelő, Üszök, Bigyó, Dülü, Vadász, Colos, Csihu és még sorolhatnánk( s akikkel bizony szívesen fotózkodtak a lányok is ).

Közülük, azóta már sokan az égi pályákon rúgják a bőrt…

Emlékeznek arra, amikor a mai sportöltöző épült az 1970-es években, ahová csak a ’80-as években vezették be a folyóvizet. S addig a patakban és a környező portákon tudtak a meccs után megmosakodni a játékosok…, de így is szép és jó volt együtt lenni a sport, a foci öröméért.

Nekézseny sportjának s főként labdarúgásának több évtizedes történetét örökítette meg dr. Magyar György a 2006-ban megjelent 75 év kék-sárga színben Nekézseny sportjának története országos és arany keretben című könyvében, sok képpel, visszaemlékezésekkel, aki maga is sokáig játszott a nekézsenyi futballcsapatban.

Dr. Magyar György könyve – a szerző jóvoltából- nyomtatott és digitális formában, valamint az ünnepi rendezvény felvétele CD-n a nekézsenyi könyvtárban és a Hagyományok Házában is elérhető. A könyv pdf formátumban a következő linken található: https://www.facebook.com/groups/2051109148292184/permalink/2051140288289070/ Az ünnepi rendezvény videofelvételét itt nézhetik meg az  érdeklődők: https://youtube.com/watch?v=qFFBsr14Gjw.

Végezetül néhány régi fotó Magyar László gyűjteményéből, aki a falu minden rezdülését fotózta évtizedeken át, így a fociét is.

A mai játékosoknak pedig –erőt merítve a régiek példájából is-, sok hitet és tenniakarást kívánunk, a focirajongók pedig, biztos vagyok benne, hogy hálásak lesznek minden nagy védésért, szép előrefutásért és csodálatos gólért.

Archív fotó: Magyar László                                                                           

Bánfalvi Lászlóné