Életműdíjat kapott Igó Lenke

Életműdíjat kapott Igó Lenke

„…legyen a zene mindenkié”-Kodály Zoltán-

Életműdíjat kapott Igó Lenke

A Parlando, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének zenepedagógiai folyóirata, melynek évente hatszor megjelenő számaiban a művészetelmélettől, a zenei tehetséggondozáson át, a művészetpedagógián keresztül, a nagy zeneszerzőkre való emlékezésekig, a zenei élet számos más területeiről is olvashatunk írásokat.

A folyóirat idei második, márciusi számában- többek között- a Kodály 53 rovatban, az 53 éve, 1967. március 6-án elhunyt Kodály Zoltánra, a múlt század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjére, népdalkutatóra és zenepedagógusra emlékezik.

Itt olvashatjuk az Igó Lenke életműdíja című exluzív riportot, melyből megtudhatjuk, hogy Igó Lenke karnagy, zenetanár, a világhírű Kodály módszer egyik kiváló „nagykövete” a nagyvilágban, 2020 márciusában az OAKE (Organization of American Kodály Educators) Életműdíját kapta meg.

Az  OAKE (Az amerikai „Kodály-tanárok” szervezete) olyan intézmény, amely az egész USA területét lefedi. A „Lifetime Achievement Award” Életműdíjat  olyan kiváló személyiségek kapják meg, akik sokat tettek a Kodály módszeren nyugvó zenei nevelés magas szintre emeléséért, a zenei örökség megőrzéséért, a magyar szakemberek közül például az utóbbi években Kodályné Péczely Sarolta.

Igó Lenke négy évtizedes kiváló szakmai tevékenységét ismeri el ez a rangos díj, melyre joggal lehet büszke, nemcsak maga a díjazott, hanem szülőfaluja, Nekézseny is. Büszkék lennének rá a szülei is, kiknek emlékét őrzi a falu, édesapjáról tavaly megjelent könyvvel, Emlékszoba avatásával. A mag, amit édesapja, Igó István a népzenei kultúrában évtizedekkel ezelőtt elvetett, ma is élőn virágzik a Bükki Hegyháton.

A riportból sok mindent megtudhatunk Igó Lenkéről, kötődéséről a szülőfalujához, szakmai pályafutásáról, a világhírű Magyar Rádió Gyermekkórusa karnagyaként végzett munkájáról, s arról is, hogy miként vélekedik a zenei nevelés fontosságáról.

Gratulálunk a díjhoz, további szakmai sikereket, jó erőt, egészséget kívánunk.

Reményeink szerint, ebben az esztendőben édesapjához, Igó Istvánhoz kötődő jeles események alkalmával találkozhatunk, amikor gratulációinkat személyesen is átadhatjuk.

Az Igó Lenkét bemutató írás itt olvasható:

http://www.parlando.hu/2020/2020-2/Igo_Lenke.pdf?fbclid=IwAR3Iyr11q511mdcXNhR2ZMqkdsywQLRMp3xZ4eE5GGlz-_Titk0SqCuSjns

Induló információ és kép: “Nekézsenyből elszármazottak és persze a mostani lakosok oldala” facebook oldal (2020.IV.5.)

Bánfalvi Lászlóné