Gyümölcsültetvény a jövőnek 2.

Gyümölcsültetvény a jövőnek 2.

Gyümölcsültetvény a jövőnek 2.

Tavaly augusztusban adtunk hírt az Önkormányzat tanyafejlesztési programjáról.

Emlékeztetőül röviden: az Agrárminisztérium még 2017 tavaszán kiírta Tanyafejlesztési Programját, több célterület megjelölésével. Az önkormányzatok is igényelhettek támogatást olyan zártkerti fekvésű földrészlet művelési célú revitalizációját szolgáló program megvalósítására, amely során közösségi termelés keretében igazoltan őshonos vagy tájfajta növény kerülhet ültetésre vagy telepítésre.

Önkormányzatunk egyedi támogatási kérelmét 100 %-os intenzitású  közel 10 millió Ft-os támogatásban részesítették.

A kialakítandó ültetvény gondozásához kisteljesítményű erőgép, munkagép (dobkasza), motoros háti permetezőgép, rotációs kapa és ahhoz csatlakoztatható pótkocsi, illetve belső égésű motorral működő aggregátor került beszerzésre.

A művelésbe bevont területnagyság összesen 5046 m2. Első lépésként alkalmassá kellett tenni a területet a facsemeték fogadására. Fontos lépés volt a terület körbekerítése, hiszen a vadak eléggé elszaporodtak a környéken, így távoltartásukat betonoszlop és vadháló kihelyezésével oldották meg.

Szakember segítségével, igazolható beszerzési forrásból származó, tájfajta, 240 db besztercei szilva facsemetét ültettek és gondoznak, melyek fejlődéséhez vegyszert nem használnak. A  majdani termést, kizárólag saját felhasználásra, a közkonyhán hasznosítják majd, így remélve, hogy olcsóbb lehet a közétkeztetés és egészséges gyümölcs kerülhet az asztalra.

A programban ismeretátadási és közösségi feladatok is szerepelnek, az óvodások bevonásától, a közös lekvárfőzésig.

 A projekt hosszú távú, mivel a facsemeték elültetésétől a termés leszedéséig hosszú idő szükséges.

A tavaly ültetett facsemeték szépen befakadtak, nagyobb károsodás nélkül átvészelték a telet, csak néhányat kellett pótolni.

Az Önkormányzat dolgozói a besegítő Közmunka programban résztvevők segítségével szívükön viselik az ültetvény sorsát, mely mint a napokban készült képeken is látható, meghálálja a gondoskodást.

Bánfalvi Lászlóné