TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

 

TÁJÉKOZTATÓ

 

A legfontosabb, hogy szakértő helyekről informálódjanak. A mostani, COVID-19, van, hogy tünet nélkül szalad át a betegen.

Többségében enyhe lefolyású, és ahogy a sima influenza, úgy ez is a legyengült szervezeteknél lehet halálos kimenetelű.

Fontos:  

Fejfájás, láz, köhögés, gyengeség, íz-és szaglásvesztés esetén, a háziorvos értesítsék telefonon! Ha bármelyik tünetet észleli, magán semmiképp ne menjen be a rendelőbe előzetes telefonos megbeszélés nélkül!

 A háziorvos elrendeli a mintavételt, de nem tudja meggyorsítani sem a mintavételt sem az eredmény megszületését, ez teljesen automatikus, nincs beleszólásuk a rendszerbe!

Amennyiben COVID-19 fertőzés gyanúja áll fent, nagyon kérnénk Önöket, hogy tartsák be az önkéntes KARANTÉN előírásait. Ez azt jelenti, hogy otthonukat ne hagyják el, ne hívjanak vendégséget otthonukba.

A KARANTÉN A TÜNETEK MEGJELENÉSÉNEK NAPJÁTÓL MIN. 10 NAPIG TART, AKKOR TUDJÁK FELOLDANI HA LEGALÁBB 3 NAPJA PANASZMENTES (NEM LÁZAS, NEM KÖHÖG)

A KARANTÉN FELOLDÁSÁHOZ TOVÁBBI TESZTRE NINCS SZÜKSÉG!

Otthoni teendők:

Izoláció a család többi, egészséges tagjától! (otthon is maszk, lehetőség szerint külön szoba, fürdő időben elosztott használata)

Rendszeres kéz és felületfertőtlenítés megfelelő fertőtlenítő szerekkel!

Bőséges folyadék fogyasztás, min 2liter/nap, de láz esetén több is lehet!

Ajánlott:

  • C-vitamin 1000mg/nap,
  • D3-vitamin 3000NE/nap
  • Magnézium: 300-400 mg/nap
  • Szelén : 55 mcg/nap (spenót, brokkoli, káposzta, banán, kiwi, szőlő, narancs, tengeri halak, diófélék, teljes kiőrlésű gabona)
  • Cink: 10 mg/nap (spenót, pulyka, marha, bárány, juharszirup)

Lázcsillapítás, köhögéscsillapítás:

  1. Mézes tea
  2. Hason fekvés, félülő-ülő helyzet
  3. Naponta lázmérés.

Betegség lezajlása után 4-6 héttel telefonos egyeztetés javasolt az esetleges szövődmények felismerésére

AMENNYIBEN ÁLLAPOTA HIRTELEN ROSSZABBRA FORDUL, MELLKASI FÁJDALOM, FULLADÁS, NAGYFOKÚ GYENGESÉG JELENTKEZIK, AZONNAL hívja háziorvosát!

 Szakmai kérdésekben nyilván nem foglalhatok állást, de ahogy elnéztem az elmúlt napok hazai sajtótájékoztatóit, az öngondoskodás még sokkal fontosabb, mint eddig volt, tartsák be a higiéniai előírásokat, de ez a vírustól függetlenül ajánlott!

Én arra kérek mindenkit, hogy a fertőző betegségektől és járványtól való félelem ne nyilvánuljon meg gyűlölet, kirekesztés és diszkrimináció képében másokkal szemben. Figyeljünk rá, hogy az embereket ne fertőzze meg a gyűlölet, kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés vírusa, hiszen az lényegesen gonoszabb és ádázabb, mint az új koronavírus.

Az emberek egy krízishelyzetben ne egymás ellen, hanem egymást segítve működjenek? Az egyik legfontosabb tényező a közös identitás: annak megélése, hogy mi mind együtt vagyunk most ebben a bajban, és számíthatunk egymásra. Akkor fogok a másik emberrel törődni, ha átérzem, hogy ő és én, egy közösségbe tartozunk, nemcsak azért, mert a családtagomról, a barátomról vagy a kollégámról van szó, hanem azért is, mert ő is itt él, ő is ember. Már az is rengeteget számít, ha arra oda tudunk figyelni, hogy a saját megnyilvánulásainkban az empátia, a szolidaritás, az együttműködés érvényesüljön.

Azok, akik a COVID helyzet alatt maguk ellátásáról gondoskodni nem képesek, (hozzátartozó hiánya miatt) forduljanak az önkormányzathoz segítségért!

 

Megértésüket köszönjük!

Vigyázzanak magukra, szeretteikre és embertársaikra!

 Uj-Tózsa Csabáné    

Nekézseny Község Polgármestere