Honismerők a Bükki Hegyháton és a Bán-völgyében

Honismerők a Bükki Hegyháton és a Bán-völgyében

 

Honismerők a Bükki Hegyháton és a Bán-völgyében

Vajon mi fér bele egy napba? Mennyi látnivaló megtekintését lehet besűríteni  néhány órába úgy, hogy legyen elég idő  a rácsodálkozásra, a megismerésre?

Ez foglalkoztatott bennünket már régóta, amikor a Bükki Hegyháti és Bán-vögyi, s benne a nekézsenyi kirándulást terveztük a B.-A.-Z. Megyei Honismereti Egyesület tagjainak.

Bár a programterv már tavaly elkészült, a járvány miatt el kellett halasztani a kirándulást, melyre végre szeptember 7-én, kedden sor kerülhetett.

A Kirándulás a Bükki Hegyhátra és a Bán-völgyébe címmel meghirdetett egy napos tanulmányút három település: Dédestapolcsány, Nekézseny és Nagybarca értékeit tárta fel a 34 érdeklődő számára, akik megyénk több településéről érkeztek.

A Miskolcról történt reggeli indulás után Dédestapolcsányban dr. Kiss Miklós állatorvos bélapátfalvi keménycserép gyűjteményét tekintették meg a résztvevők, majd megkoszorúzták Lajos Árpád néprajzkutató sírját a dédestapolcsányi temetőben. Délután még vissszatértek a faluba, hogy az itteni Serényi kastélyra is vethessenek egy pillantást és hallhassanak róla egy rövid ismertetőt.

A délelőtt már Nekézsenyben találta a csoportot, akik elsőként Szeleczky Zita színművésznő sírját keresték fel és koszorúzták meg a temetőben.

A Szeleczky Zita Emlékház után megtekintették a valamikori Négyessy kúria falán lévő emléktáblát, mely a művésznő gyermekkorát idézi.

A kora délutáni órák a református templom, a Balogh Béni Közösségi Ház – benne az író emlékkiállítása- és végül a Hagyományok Háza gyűjteményeinek  megtekintésével folytatódtak.

A nekézsenyi program után Nagybarcán a két helyi indíttatású kiemelkedő személyiségről, Almási Balogh Pál orvosról, az ózdi kórház névadójáról és Kecskési Tollas Tibor költőről, a róla elnevezett Emlékházban hangzott el ismertető.

Köszönet illeti mindazokat, akik szűkebb pátriánk értékeit megmutatták az érdeklődőknek: dr. Bodnár Mónika néprajzkutatónak, egyesületi titkárnak (Szeleczky Zita 1956-os Szózata, Lajos Árpád munkássága és a Serényi család bemutatása); Dédestapolcsányban dr. Kiss Miklósnak; Nekézsenyben: Lukács Józsefnének, a helyi Önkormányzati Hivatal munkatársának (Szeleczky Zita Emlékház), Ottenberger Balázs lelkipásztornak (református templom), Tóth Jánosné és Rigó Miklós hagyományőrzőknek (Hagyományok Háza); és Csikászné Béres Erzsébet helyi értékőrző (Nagybarca)

Végezetül, örülök, hogy segíthettem a program kapcsán a főszervezőknek, Csirmazné Cserenyák Ilona elnökségi tagnak és Titkos Sándorné egyesületi elnöknek.

Egy résztvevő vendég véleménye önmagáért beszél:

„Igazán nagy élmény volt, teljesen magával ragadtak azok a kis falucskák,a vendégszerető lakóikkal.”

A vendégek köszönetét ezúton is tolmácsolom Uj-Tózsa Csabáné nekézsenyi polgármester asszonynak a kedves fogadtatásért, a múltat idéző szép kiadványokért és a vendéglátásért.

Bánfalvi Lászlóné

A rendezvényen rengeteg fotó készült. Ez a néhány kép Bánfalvi Lászlóné, Csirmazné Cservenyák Ilona és Hideg Ágnes fotóiból való.Sorrendjük:1. Dr. Kiss Miklós gyűjteménye; 2.Lajos Árpád sírjánál; 3. Szeleczky Zita síremlékénél; 4. A Szeleczky Zita Emlékház előtt; 5. Az Emlékházban; 6. A református templomban,7. Balogh Béni Emlékkiállítás, 8. Úton a Hagyományok Házába, 9. A Hagyományok Háza előtt; 10. A néprajzi foglalkoztató teremben; 11. Nagybarcán, a Tollas Tibor Emlékházban

Hamarosan a teljes képanyagot is bemutatjuk.

Addig is egy kedves résztvevő, Horváth Gyuláné fotóalbumát ajánlom megtekintésre:

https://photos.app.goo.gl/9YHgU4twsthQQUNy5