Tisztelet és megbecsülés

Tisztelet és megbecsülés

 

Tisztelet és megbecsülés – Szépkorúak köszöntése

A már hagyományszámba menő, évente megrendezett  nekézsenyi  rendezvények között különleges helyet foglal el az Idősek napja, vagy ahogy manapság nevezik a Szépkorúak üdvözlése.

Kevés olyan program van egy kistelepülés életében, mely ennyire tiszteletteljes, kedves módon nyilvánítja ki a megbecsülését a magas kort megélt falubeliek iránt.

Sajátos hangulata, bája van ennek az összejövetelnek mindig, szinte magában hordozza a családi összejövetelek csendes derűvel átszőtt örömét.

Így volt ez az idén szeptember 16-án, csütörtökön délután is Nekézsenyben, a Balogh Béni Közösségi Házban.

Ilyenkor a falu idős korú asszonyai, férfiai  örömmel üdvözlik egymást, érdeklődnek ki-ki egészsége, családja, gyermekei, unokái felől és szomorúan konstatállják, hogy vannak, akik az idén már lehetnek itt…

Már hagyományszámba megy, hogy ezen a napon az időseknek otthonukba szállítják az ebédet és elkészül a szokásos képes-verses üdvözlőlap is.

A délutáni rendezvényen minden évben a falu polgármester asszonya Uj-Tózsa Csabáné üdvözli elsőként a vendégeket, annak pedig jelzés értéke van, hogy évek óta a legkisebbek, az óvodások köszöntik őket először, mintegy demonstrálva azt, hogy van folytatás, van kinek továbbadni a stafétabotot.

De éppúgy fontos eleme a mindenkori programnak a helyi keresztény zenekar, a Hosanna néhány szép éneke, mely magában hordozza a legősibb emberi vágy, a megváltásban rejlő örök élet ígéretét.

A rendezvény visszatérő eleme végül egy-egy  zenés, vidám előadás, mely mindig nevetést csal az arcokra. Tapsoltunk már a Pom-Pom Zenekarnak, Dobó Katica magyarnóta énekesnek és zenekarának, Kossuth Gergő énekesnek, Kristóf Katalin és Milán énekes duójának, a lénárddaróci színjátszóknak….

Most a kabarészerző, a humorista, az ország „Kató nénije”, Ihos József, a sokoldalú, tehetséges művész nevettette meg a hallgatóságot, a rá jellemző, jellegzetes humorával.

Az időseket üdvözlő rendezvényt évek óta a helyi önkormányzat és az Együtt Nekézsenyért Egyesület együtt szervezi. Köszönet érte minden érintett nevében!

Köszönet a fotókért Uj-Tózsa Csabánénak.

Bánfalvi Lászlóné