Hagyományőrzés az óvodában

Hagyományőrzés az óvodában

 

Hagyományőrzés az óvodában

Néphagyományaink jeles napjai közül kiemelkedik szeptember 29.-e, Szent Mihály napja.  A Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza és ez a nap volt a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének ideje is.

Ez volt a pásztorok legnagyobb ünnepe, amikor mulatságokat, vásárokat is tartottak, de ilyenkor kezdték törni a kukoricát és kezdődött a szüret is.

A naphoz sok időjárással kapcsolatos megfigyelés is kötődik, például: „Szent Mihálykor keleti szél, igen komoly telet ígér.”

E nappal megkezdődött az ún. kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, mely Katalin napjáig (nov. 25.) tartott.

A Nekézsenyi Napraforgó Óvoda szakmai programjában a hagyományőrzés központi helyet foglal el, így ezt a jeles napot is minden évben megünneplik a gyerekekkel.

Miután az elmúlt héten sok volt a beteg gyerek, így tegnap, pénteken került sor az idei Mihály napi programra.

A délelőtti foglalkozáshoz a Hagyományok Háza néprajzi gyűjteményéből vitt át Tóth Jánosné Erzsike óvónéni olyan régi eszközöket, amik ehhez a naphoz köthetőek: zsétárt, kolompot kicsit és nagyot, fejőszéket, karikás ostort, lópatkót.

A gyerekek fejtek ” tehenet”, patkoltak, nyakukban a kolomppal bocisat játszottak, próbálgatták az ostort. Készítettek vásári portékát, madárijesztőt és gesztenyegolyót.

A szülők is felajánlottak pár vásárfiának valót, az óvoda dolgozói is készítettek többfélét és volt olyan apróság, amit a gyerekek barkácsoltak.

A délutáni vásárban a gyerekek és szülők együtt vásároltak, a bevétel az óvoda javát szolgálja.

Hagyományaink őrzését, átadását nem lehet elég korán kezdeni…

A képeket Tóth Jánosné készítette.

Bánfalvi Lászlóné