Folytatás és megújulás-Balogh Béni 100 / Elkezdődött a Balogh Béni Közösségi Ház újabb felújítása

Folytatás és megújulás-Balogh Béni 100 / Elkezdődött a Balogh Béni Közösségi Ház újabb felújítása

Folytatás és megújulás-Balogh Béni 100

Elkezdődött a Balogh Béni Közösségi Ház újabb felújítása

 

Az elmúlt években kívül-belül folyamatosan megújult a valamikori nekézsenyi régi iskola épülete, a mai Balogh Béni Közösségi Ház, mely 2017-ben vette fel a nekézsenyi születésű író nevét.

Egy olyan művelődési szolgáltató komplexum épült ki a szemünk előtt az évek során-pályázati támogatással és a helyi Önkormányzat erőinek összefogásával-, mely sokféle szakmai, szabadidős kisközösségi és nagyrendezvény megtartására alkalmas, amellett, hogy nemcsak a faluközösség programjainak, hanem a nekézsenyi családok számára fontos eseményeknek is otthont ad.

Itt működik a település könyvtára, mely része a megye könyvtári szolgáltató rendszerének, s egyaránt bázisa a felnőtt-és gyermek könyvtárhasználóknak. A kialakított Gyermekkuckó ideális helyszíne a minél korábban elkezdett olvasóvá nevelésnek. Az Előadóterem kisközösségi programoknak ad helyet, a Folyosógaléria  a Balogh Béni Emlékkiállítás színhelye.

Megújult a külső homlokzat, új nyílászárókat kapott az épület. Az udvaron kiépített Filagória, a Szabadtéri Színpad a település nagy rendezvényeinek lebonyolítására képes és több száz ember művelődését, szórakozását szolgálja.

A Közösségi Ház épületének felújítása, korszerűsítése most folytatódik, a Magyar Falu Program MFP-ÖTIK/2021/6 – „Közösségi terek fejlesztése”című megnyert pályázat keretén   belül,  mintegy 25 millió forint értékben.

A projekt műszaki-szakmai tartalma röviden:

-akadálymentes mosdóhelyiség kialakítása,

-a  padló-és falburkolatok korszerűsítése, szaniterek cseréje,

-álmennyezet beépítése, fűtéskorszerűsítés,

-az épület villamossági rendszerének cseréje korszerű felszereltséggel, napelem- és villámhárító kiépítésével,

-akadálymentes parkoló kialakítása.

A munkavégzés ideje a pályázat szerint 2022.április 8. és július 15. között, a vállalkozó Harsányi Péter egyéni vállalkozó.

Az elmúlt héten az önkormányzati dolgozók és a közmunkások teljesen kiürítették az épületet. A könyvtár anyaga, a műszaki berendezések, a bútorok a szomszédos épületekbe (Hagyományok Háza, Szociális Konyha, Napraforgó Óvoda) kerültek.

S végezetül engedjék meg, hogy egy fontos idei évfordulóra hívjam fel a figyelmüket.

Az idei esztendő nyarán lenne 100 éves a Közösségi Ház névadója, Balogh Béni pedagógus, ifjúsági író (1922-2000)

S mivel is ünnepelhetnénk méltóbban –többek között- a falu szülöttének, annak a Balogh Béninek a centenáriumát, aki valamikor régen, az akkor iskolaként szolgáló épületben koptatta az iskolapadot?

A néphagyományokat, regéket, mondákat szenvedélyesen szerető, kutató, lejegyző íróra emlékezünk a tervek szerint július 21-én, a felújított Balogh Béni Közösségi Ház átadásával, az író előtt tisztelgő kopjafa állítással, ünnepi műsorral.

Az évfordulóra a későbbiekben visszatérünk.

A Közösségi Házban folyó munkálatokról rendszeresen hírt adunk.

Bánfalvi Lászlóné