Szent László király kápolna

nekezsenyikapolna

A reformáció megjelenése és térhódítása előtti időszakban a község lakói római katolikusok voltak. Korabeli feljegyzésekből ismeretes, hogy volt egy toronynélküli kis fakápolnájuk, majd egy kisebb kőtemplomuk. Az 1700-as évek közepén a faluban mindösszesen négy katolikus vallású ember élt.

 A XX. század első harmadában a beköltözés miatt növekedett számú római katolikus vallású hívek 1937-ben megépítették kis templomukat az „Anyik-hegy” oldalában. Az iskolakápolnaként épült kis templomhoz lépcsősor vezet fel a közútról.

Az épület téglalap alakú és észak–déli tájolású. Az északi részen található a félkör alakú szentély. A kis kápolna alapterülete mintegy 200m2. A nyeregtetős homlokzati részen – kissé kiemelve –, egy fából készült huszártorony szolgál az egyetlen harang elhelyezésére.

A kápolna belső berendezése igen egyszerű. A Sátáról hozott padok mellett az oldalfalakon néhány színes képnyomat látható.

Az oltár mögött kapott helyet a templom védőszentjének, Szent László királynak gipszből készült, festett szobra. A falu búcsúnapja is László napján, június 27-én van.

 http://miserend.hu/templom/4101