Ünnep Sátán

Új harangláb avatása, lélekharang szentelése és turul szobor avatás tette méltó és emlékezetes eseménnyé Sáta község lakói számára az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának idei ünnepét, október 23-án. Mint Szalmás Zsoltné polgármester asszony kiemelte, régi vágya teljesült a településen élőknek, hogy a sátai temetőben emelt haranglábban elhelyezett lélekharang felekezeti hovatartozás nélkül megkondulhasson azok lelki üdvéért, akik eltávoztak közülünk.

Az ünnepségen szólt a jelenlévőkhöz Ottenberger Balázs nekézsenyi református lelkész. A harangot Szűcs Gyula római katolikus plébános szentelte fel és elsőként készítője, Borsodi Ferenc öntőmester –Hegyhát Metáll Kft. vezetője- szólaltatta meg, majd valamennyi korosztály képviselői következtek. A harang adományokból készült, a harangláb helyi szakemberek munkája.

Az ünnepség folytatásaként felavatták a sátai háborús hősi emlékművön elhelyezett bronz turulmadár szobrot. Köszöntőt mondott Riz Gábor országgyűlési képviselő, ünnepi beszédet tartott Barta Zoltán, Sáta történetének kutatója, majd a környező települések polgármesterei is megkoszorúzták az emlékművet, így Nekézseny polgármester asszonya, Uj-Tózsa Csabáné is lerótta tiszteletét.

Forrás https://www.facebook.com/S%C3%A1tai-k%C3%B6nyvt%C3%A1r-519309714877711/?fref=ts