Kodály szellemében/  Az Igó István népdalgyűjtése a Bükki Hegyháton című könyv bemutatója Budapesten

Kodály szellemében/ Az Igó István népdalgyűjtése a Bükki Hegyháton című könyv bemutatója Budapesten

Kodály szellemében

Az Igó István népdalgyűjtése a Bükki Hegyháton című könyv bemutatója Budapesten

„A zene nem magánosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás,

amelyet minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni.”

Kodály Zoltán

A folytatás és a megújulás a  hagyományőrzés jegyében: e gondolat mentén rendezte meg még 2022 augusztusában a helyi önkormányzat a nekézsenyi Hagyományőrző napot, melynek többek között  kiemelkedő eseménye volt  a Tari Lujza által szerkesztett Igó István népdalgyűjtése a Bükki Hegyháton című könyv bemutatója.

A nekézsenyi önkormányzat nyolc éve tekinti feladatának olyan új könyvek megjelentetését, melyek feltárják a település múltját, bemutatják hagyományait, a falu életében meghatározó szerepet játszó személyeket, s így immár az Igó István népdalgyűjtését bemutató kötet is felkerülhetett a könyvespolcokra.

Megjelentetése szervesen illeszkedik abba a folyamatba, mellyel a település Igó István emlékét ápolja, kezdve a Magyar Imre által összegyűjtött és összeállított Emlékezés Igó István életére és munkásságára című 2019-ben megjelent könyvtől, a Hagyományok házában létrejött Igó István Emlékteremig, a születésének 100. évfordulójára állított Emléktábláig.

Honlapunkon mi is bemutattuk az új könyvet oly módon, hogy változtatás nélkül közöltük a könyvvel kapcsolatos rendezvényen elhangzottakat, itt:

http://www.nekezsenykozseg.hu/2022/09/04/igo-istvan-nepdalgyujtese-a-bukki-hegyhaton/

Megjelenése óta két szakmai folyóirat is bemutatta a könyvet, elsőként a Magyar Kodály Társaság Hírei folyóirat 2022.évi 4. számában megjelent egy ismertető  Tari Lujza és Igó Lenke tollából (47-51. l.),  Igó István: Bükki Hegyháton címmel. Újabban az Ethnographia, a Magyar Néprajzi Társaság folyóirata 2023. 1. számának Könyvismertetések rovata közölte Igó Lenke írását.(205-206. l.)

Az ismertetéseket galériánkban elolvashatják.

A tegnapi napon, 2023. május 13- án pedig a Magyar Kodály Társaság az éves közgyűléséhez kapcsolva vállalta az élő bemutatást, melynek a Városligetben a Kárpátaljai Magyarok Szövetségének Székháza adott otthont. A rendezvényre meghívást kaptak a nekézsenyi önkormányzat és a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar képviselői.

A szervezők kérték, hogy a rendezvényen elérhetőek legyenek nekézsenyi kiadványok, így természetesen az Igó István életét bemutató munka éppúgy, valamint a népdalgyűjtését feldolgozó kötet.

A könyvet megjelentető önkormányzatunkat Szilágyi Tamás alpolgármester képviselte. Jelen volt pávakörünk vezetője Magyar Natália Boglárka az együttes néhány tagja kíséretében, így  Magyar Imre is, aki az Igó István életét bemutató könyvet is jegyzi.

A program során Tari Lujza ismertette a kötetet és Igó Lenke is szólt a hallgatósághoz, majd a Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói, Tari Lujza volt tanítványai adtak elő egy csokrot az Igó István által gyűjtött népdalokból.

Szóltak és a múltat idézőn a szívhez szóltak ezen a délutánon a nekézsenyi dalok és újfent elvitték ennek a bükki hegyháti vidéknek a hírét a nagyvilágba.

Köszönet a szervezőknek, a résztvevőknek a rendezvény megvalósításáért.

A fotókat Magyar Natália Boglárka készítette. Köszönjük.

Bánfalvi Lászlóné