Emlékház

Az 1999-ben elhunyt művésznő 90. születésnapja (2005. április 20.) alkalmából 2005. május 28-án a Borsod megyei Nekézsenyben avatták fel Emlékházát: jelent meg a hír a korabeli sajtóban. Azóta egyre többen keresik föl a személyes tárgyakból, fellépő ruháiból, fényképekből, festményekből és különféle dokumentumokból berendezett múzeumot.

A 2000.április 4-én megalakult Szeleczky Zita Alapítványnak-mely a művésznő emlékének ápolására alakult – és településünk akkori vezetésének, Varga Béla polgármester irányításával, közös elképzelése vált valóra az Emlékház létesítésével. Az épületet az önkormányzat vásárolta meg, a felújítást pályázati forrásból és az Alapítvány Kuratóriuma segítségével valósították meg.

A tárlat anyaga az örökösöktől, gyűjtőktől, az érdi önkormányzattól, a Színháztörténeti Intézettől került a gyűjteménybe.

Az ünnepélyes megnyitón- melyre a művésznő sok tisztelője érkezett az ország minden tájáról-, Varga Béla polgármester mondott köszöntőt, majd az Alapítvány nevében Máté Ottília dalénekes emlékezett Szeleczky Zitára. Falunk általános iskolásai verseket szavaltak, a Nekézsenyben élő Albert Miklós operaénekes Erkel Ferenc Bánk bán című operájának híres, Hazám, hazám című áriáját énekelte.

A koszorúzás után az erre az alkalomra Amerikából hazalátogató dr. Garbach Ferenc, a művésznő orvosa és egyik támasza, az Alapítvány alapító tagja és Varga Béla polgármester vágta el a nemzeti színű szalagot.

A megnyitás utáni években több alkalommal tartottak megemlékezést az Emlékház kertjében, évfordulók alkalmával.

Halálának 10. évfordulóján, 2009. július 5-én az Emlékműsor után, Nt.Balog Zoltán hirdetett igét a nekézsenyi református templomban.

Az Emlékház előterében emlékkoszorúk mellett életrajz és egy arckép – a budapesti szülőházán lévő bronz dombormű másolata – fogadja a látogatót. Jobbra nyílik az a kisebb méretű helyiség, melynek magyaros motívumú tárgyai –kézimunkák, konyhájának festett darabjai- tanúskodnak a művésznő hazai kötődéséről.

Már itt is sok családi és művészfotó található, valamint látható a Szelecky és a Négyessy család címere.

Az előtér bal oldalán a három egymásba nyíló helyiség egy szép és gazdag, ugyanakkor küzdelmes élet relikviáit, dokumentumait, tárgyait tartalmazza. Az első helyiségben színpadi ruhák, személyes tárgyak mellett láthatjuk a művésznő bekeretezett emléklapjait, okleveleit, valamint a világ minden táján tartott előadásainak, estjeinek plakátjait.

Csodálatos festményen mosolyog ránk „Magyar Rozikaként”, hiszen a Magyar Rozika Amerikában című estje mindenhol nagy sikert aratott az emigrációs magyarság körében. A következő helyiségben híres filmjeinek plakátjait és az Amerikában kiadott lemezeit fedezhetjük fel, saját kis stúdió berendezésének néhány darabja mellett.

Az utolsó helyiséget Gallus Géza egész alakos szép festménye uralja, érdekesség, hogy ezt a fekete fellépő ruhát láthatjuk eredetiben, sőt egy fotót is, mely ebben ábrázolja a művésznőt egy fellépésen. Itt látható édesanyjának szép portréja, az üveges tárlókban pedig olyan dokumentumok vannak, mint Leánygimnáziumi Tanulmányi Értesítője, iskolai történelem füzete, a Színművészeti Akadémiai leckekönyve,későbbi útlevele,korabeli fotók.

Egy szép, szintén magyaros motívumú fellépő ruha két oldalán, szeretett testvérei Olga és Alfréd portréja kapott helyet.

Kedves emléke volt a Mária főhadnagy operett primadonna szerepe, mely jelmezes figura kis makettjét is láthatjuk, míg a falakon számos korabeli újságcikk, sztárfotó követi egymást.

Az Emlékház egy kiváló művész életébe, hivatásába enged bepillantást, megtekintését jó szívvel ajánljuk minden érdeklődőnek.

A Szeleczky Zita Emlékház egész évben előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Jelentkezzen be nálunk személyesen, telefonon, vagy akár most honlapunkon, ide kattintva.
Telefon: +36 48/439-501 Önkormányzati Hivatal
Email: onkorm.nekezseny@gmail.com Honlap: http://www.nekezsenykozseg.hu

Érdemes meghallgatni: