Síremlék

„Semmi nem törik meg. Csak alakul – Isten tervei szerint.”

Szeleczky Zita

 

Szeleczky Zita 1999. július 12-én hunyt el Érden. Augusztus 1-jén a Kálvin-téri református templomban – ahol megkeresztelték, konfirmált és az esküvője is volt, valamint hazatérése utáni utolsó, nagy sikerű estjét tartotta 1996 novemberében – dr. Hegedűs Lóránt református püspök búcsúztatta. Ravatalánál tisztelői sokasága vett tőle búcsút.

Földi maradványait végakarata szerint, 1999. augusztus 3-án helyezték el a nekézsenyi családi sírkertben, ahol ősei, szülei, testvérei is nyugszanak.

Te benned bíztunk eleitől fogva…(90.zsoltár) : igét hirdetett Varga Emese lelkész. Számos szervezet, intézmény képviselõi méltatták munkásságát és vettek búcsút Szeleczky Zitától. Beszédet mondott dr. Székely György színháztörténész.

„Virágokkal, koszorúkkal ékesített koporsója mellé felrobbantott Nemzetijének gipszoszlop darabját helyezték .”- írja Ablonczy László a Magyar Nemzetben.

Síremlékének avatására 2 év múlva, 2001.augusztus 3-án került sor, az egyházkerület református esperese és Gaál Gabriella énekesnő résztvételével. A síremlék bronzból készült domborműve Szeleczky Zita alakját formálja , megörökítve emlékestjeinek egyik jellemző mozdulatát.Az alkotás Domonkos Béla alkotása. Még életében kiválasztotta Zászlós Zsóka György sorait, hogy az kerüljön fel majd síremlékére:

„ Szépséget a békében, hitet a háborúban, vigaszt az összeomlásban, reményt a hontalanságban – adhat-e valaki ennél többet nemzetének?”

A nagy művésznő sírhelyét a Faluközpontban és a temető bejáratánál útbaigazító tábla jelzi és a nekézsenyi temetőben bármikor, bárki számára elérhető, aki a kegyeletét szeretné leróni emléke előtt.

Tiszta szívvel ajánljuk: