’56 és Nekézseny

’56 és Nekézseny

Egy régi New York-i felvétel került napvilágra 1956-ból, melyet a Szabad Európa Rádió játszott le október 23. környékén. Érdekessége a felvételnek, hogy három Nekézsenybe küldött üzenet is hallható ezen a felvételen.

Íme a három üzenet:

“Ida üzen Perth Amboyból nagymamájának és rokonainak Nekézsenybe: Kedves nagymama, Piroska, Gyuszi és kedves mindnyájan! Nagyon örülök, hogy egy pár szót küldhetek maguknak. Nagyon szeretnék ma magukkal együtt lenni. Én még mindig iskolába járok, és még fogok is három évig járni. Mi jól vagyunk mindnyájan, amit maguknak is szívből viszont kívánok! Gyuszi és Miklós már nagyfiúk. Hiszem, hogy már nagyon szeretnék őket és mindnyájunkat látni. Kedves keresztanyám és kedves Józsi! Maguk hogy vannak? Remélem, hogy jól. Kívánok maguknak minden jót! Most már sokszor csókolom mindnyájukat és búcsúzok, sok szeretettel! Ida.”

“Miklós üzen Perth Amboyból anyósának, öccsének, Barnának és családjának, Gyula sógornak és családjának és a többi rokonnak Nekézsenybe: Kedves nagymama, Gyula sógor és mindnyájan! Nagyon örülök, hogy saját hangomon szólhatok hozzátok. Nagyon szeretném, ha mindnyájan hallhatnátok. Gyula sógor, a kért dolgot hamarosan elküldjük, legyetek nyugodtan! Kedves Barna öcsém és családod! Tehozzátok is örömmel szólok egy pár szót, ha már a távolból is. Hát ti hogy vagytok? Leveledet megkaptam, amiben a receptet küldted. Remélem, akkorra már az orvosság is hozzátok érkezett, mert én az első levélre elküldtem. Nagyon szeretném, ha István barátomon segíthetnék ezzel. Egyébként hogy vagytok? Remélem, jól. Írjál gyakran! Hát maguk, kedves komámasszony, hogy vannak? Nagyon várjuk a levelöket, mert még ide nem kaptunk maguktól levelet. Nem tudjuk, mi lehet az oka. Írjanak, várjuk a levelöket! Hogy vannak, mi újság? Nem nősül-e még Józsi? Kedves Zsófi néném és mindnyájan! Magukról sem felejtkezünk meg. Sokat gondolunk rájuk. Most már búcsúzom mindenkitől, szeretettel ölel és csókol mindenkit Miklós!”

“Irma üzen Perth Amboyból édesanyjának, bátyjának, Gyulának és családjának, húgának, Herminnek és családjának, komaasszonyának, Józsinak és minden rokonnak Nekézsenybe: Kedves édesanyám! Nagyon örülök, hogy saját hangomon szólhatok hozzájuk. Kedves édesanyám! Nagyon sajnálom, hogy öreg napjaiban nem lehetek vele. Hát ti, kedves testvéreim, hogy vagytok? Írjatok gyakrabban! Nagyon kérlek benneteket, hogy édesanyámnak viseljétek gondját! Hát maguk, kedves komámasszony, hogy vannak? Nagyon várjuk a levelüket. Nem nősült-e még meg Józsi? Mink, hála legyen a Jóistennek, jól vagyunk. A nyáron Idával és Gyuszival Kanadában voltunk Irénkénél és Mariskánál. Irénkének a második kisfiát, Pétert elhoztuk magunkhoz. Ők is, hála Istennek, jól vannak. Sok szeretettel csókolunk mindenkit! Szerető lánya és testvéretek, Irma.”

 

Az eredeti felvétel meghallgatható itt:

http://szer.oszk.hu/felvetel?i=750939662&n=uzenetek

Köszönjük a hírt Uj-Tózsa Ákosnak