Egy kiállítás margójára- Karácsonyi mesevilág

Egy kiállítás margójára- Karácsonyi mesevilág

November 29-én nyílt meg az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban a Karácsonyi mesevilág– a Nekézsenyi Hagyományok Háza időszaki kiállítása- című kiállítás, mely egy újabb állomása annak az évek óta folyó munkának, melynek célja, hogy nemcsak mentsük, őrizzük értékeinket, hanem meg is mutassuk őket országnak-világnak.

Ez a folyamat számos változatos formában nyilvánult meg, a Nekézsenyi Önkormányzat és az Együtt Nekézsenyért Egyesület összehangolt tevékenységének, a munkájukat támogató helyi  közösségeknek, valamint  mindazon nekézsenyieknek köszönhetően, akik szívügyüknek tekintik a jövőt szolgáló hagyományápolást.

Ennek a tevékenységnek méltó keretet adtak jelentős évfordulóink, melyek megünneplése jelentős közösségépítő erővel bírt. Létrejött múzeumunk a Hagyományok Háza, megújult a Közösségi Ház. Ma már hagyományosnak tekinthető rendezvényeink évről-évre – többek között-, az Asszonybál, a Hagyományőrző Nap, az Idősek Napja.

Mára több olyan könyvet és kiadványt vehet kézbe az érdeklődő, mely nemcsak feltárja falunk múltját, elődeink életét,- a település, valamint a református egyház története -, hanem kitekintést nyújt szűkebb pátriánk, a Bükki Hegyhát rég-és közelmúltjába. Feldolgoztuk falunk szülötte, Balogh Béni író életét és munkásságát is. Ennek a kiadói tevékenységnek a nyomán, köszönhetően a nekézsenyinek segítőkészségének, egy olyan közel ezres nagyságrendű Fotótár áll rendelkezésünkre, mely folyamatosan bővül nemcsak régi fényképekkel, hanem a mai Nekézsenyt megörökítő fotópályázatok képeivel.

Készítettünk kisfilmeket a helyiek közreműködésével, jelentettünk meg zenei CD-t,  melyen kisközösségeink, a Hagyományőrző Pávakör, a Citerazenekar és a Hosanna Zenekar  hallhatóak, akik évek óta munkálkodva már sok helyre elvitték hírünket.

Számos újságban, folyóiratban jelent meg hosszabb-rövidebb híradás a faluról egy-egy esemény kapcsán, honlapunkról sok mindent megtudhat rólunk az érdeklődő.

Forgatott nálunk a Duna Televízió, s nemrég az M1 stábja is. Bemutatkoztunk az Ózdi Városi Könyvtárban, s most a Múzeumban egy olyan sajátos kiállításon, mely egyszerre szól legszebb ünnepünkről, a Karácsonyról, falunkról és Tóth Jánosné babagyűjteményéről.

A babák most két hónapra Ózdra költöztek, hogy az Advent kezdetén, Karácsony közeledtével meséljenek a szépségről, az örömről, a békességről, a boldog gyermekkorról.

A babagyűjtő életéről, munkásságáról már írtunk honlapunk Portré rovatában, de a kiállítás megnyitásakor is bemutattuk őt a jelenlévőknek. 

Erzsike régóta gyűjt babákat, melyek szeretete kislánykora óta elkíséri a mai napig. Gyűjteményét kiállítva 2015-ben a Szeleczky Zita Centenárumi ünnepségen láthattuk először, majd örömmel mutatta be babáit a környező falvakban is. Ma már a Hagyományok Házában – mint az egyik legszebb gyűjteményegység- állandó kiállítása fogadja az érdeklődőket.

A mai napig örömmel tölti el, ha gyarapodik a már közel félezer darabos kollekció. A babák zöme 80 %-ban porcelán baba, de gyűjt jegyzetteket, karakterbabákat, nemzetiségi és zenélőbabákat is. A babák mellett, mára már szenvedélyévé vált a babakocsik gyűjtése, a régi bababútorok felkutatása.

Ez a kiállítás a karácsonyi mesevilágot idézi fel olyan klasszikusok segítségével, mint a Diótörő, vagy A kis gyufaárus lány meséje. A tematikus elrendezés a telet és az ünnepet idézi pl.  Karácsonyi sütés-főzés; Karácsonyi teázás; Vacsora szenteste; Karácsonykor keresztelünk. S, hogy maradjunk a karácsonyi sütésnél-főzésnél, látható még az Erzsike által készített mézeskalács házikó és templom is, mely keze munkáját, szorgalmát, odaadását dicséri.

Erzsikének további örömteli gyűjtőmunkát kívánunk, legyen sok öröme a babáiban.

A bemutató érdekes színfoltja a Néprajzi Gyűjteményünket reprezentáló Életkép, valamint a Szeleczky Zita Emlékház egy különleges darabja, a Szeleczky Zita Emléksarokban lévő saját babája is.

Köszönet jár mindenkinek, aki segített a kiállítás létrejöttében, melyet szívesen ajánlunk az érdeklődők figyelmébe, Wass Albert soraival:

„Elindul újra a mese!
Fényt porzik gyémánt szekere!
Minden csillag egy kereke!
Ezeregy angyal száll vele!
Jön, emberek, jön, jön az égből
Isten szekerén a mese!…”-
Karácsony

BLnéZs

A fotókat Bánfalvi László készítette.

 

Bővebben a megnyitóról, a kiállításról:

http://ozd.hu/news.php?id=7578

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1889966207747351&set=pcb.1889967834413855&type=3&theater

http://www.nekezsenykozseg.hu/2016/01/25/toth-janosne/ https://www.facebook.com/babavilag.nekezseny/

valamint a múzeum facebook oldalán található híranyagok: https://www.facebook.com/ozdimuzeum/