Szavalóverseny

Szeleczky Zita Szavalóverseny 2015

 

„Üzennek a csillagok”-Szeleczky 100-címmel, Nekézseny Önkormányzata, a Szeleczky Zita Alapítvány és az Együtt Nekézsenyért Egyesület hagyományteremtő jelleggel, az idei évben első alkalommal hirdette meg szavalóversenyét Ózdon és térségében az általános iskolák felső tagozatosainak, többek között a megyei-térségi könyvtári ellátó rendszer és az ÓMI Városi Könyvtár támogatásával.

A versenyt Szeleczky Zita színésznő emlékére ajánlották, aki az idén 100 éve született, s családi kötődése, gyermekkori emlékei erősen fűzték a településhez. Végakarata szerint örök nyugalomra is a családi sírhelyen, Nekézsenyben helyezték, hagyatékának egy része is a nekézsenyi Szeleczky Zita Emlékházban kapott helyet. Szellemi örökségének méltó folytatása volt ez a szavalóverseny, amellyel szép magyar beszédére, csodálatos versmondására emlékeztek. Nevezni egy magyar költő szabadon választott versével lehetett, melynek témáját az a szeretet-és felelősségteljes kötődés adja az itthoni tájhoz, mely Szeleczky Zitát jellemezte. A versenyen, melyet március 28-án rendeztek Nekézsenyben, 32 diák vett részt, akik 6 iskolát képviseltek, Szilvásváradtól Putnokig, Ózdtól Arlóig. Felkészítésükért köszönet illeti a pedagógusokat, könyvtárosokat. Csodálatos versek hangzottak el, többek között Petőfi Sándor, Ady Endre, Reményik Sándor, Márai Sándor, Wass Albert tollából.

A nyertesek:

  1. kategória (5-6.o.): 1. Pókos Letícia- Ózd, 2. Mátyás Fanni- Putnok, 3. Kubis Gergő- Ózd
    II. kategória (7-8.o.): 1. Kolozsi Ádám- Putnok, 2. Szőcs Anett- Ózd, 3. Orha Gabriella- Arló

Az első helyezettek április 18-án, újra elszavalhatják versüket a nekézsenyi ünnepi megemlékezésen, melyre a település vár minden érdeklődőt.

-Sajtóanyag-

Szeleczky Zita verset mond:

 

http://www.nekezsenykozseg.hu/2015/03/28/uzennek-a-csillagok-szeleczky-100-szavaloverseny/

http://www.egyuttnekezsenyert.hu/?p=352#more-352