Mi újság a Pávakör háza táján?

Mi újság a Pávakör háza táján?

Régen adtunk hírt a Hagyományőrző Pávakör munkájáról, így május végén ellátogattunk a próbára, mely hetek óta a Hagyományok Háza Néprajzi Termében folyik.

S hogy miért éppen ott? Nem véletlenül, hiszen június végén itt veszi fel a Duna Televízió stábja az éneklő asszonyokat és a citerázó férfiakat, hiszen az ismert  „Ízőrzők” című műsor Nekézsenyt mutatja be. Egyik helyszíne lesz a Hagyományok Háza, benne a Pávakör és a Citerazenekar szereplésével.

 A műsor a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett településünket is bemutatja. Sorra veszi majd látnivalóinkat, értékeinket és megkülönböztetett figyelmet szentel a hagyományőrzésnek.

A Pávakör az elmúlt időszakban három dalcsokrot próbált és csiszolt, finomított próbáról-próbára. A 7 dalt tartalmazó Aratódalok CD az Óvoda évzáró ünnepségére már elkészült. A másik, a Fonóházi dalok műsoruk látványos csokra lesz, hiszen fonóházi elemekkel, eszközökkel színesítik. Harmadikként Katonadalokat tanulnak, hiszen szükség van a repertoár bővítésére. Nemcsak az említett TV felvétel ideje közeleg, hanem a szeptember eleji I. Nekézsenyi Pávaköri Találkozó, valamint októberben az ózdi Városi Könyvtárban zajló, a járás településeit: Kitekintő – Ablak a térségre című bemutató programsorozaton való résztvétel is (Nekézseny bemutatkozik)

A heti két próbán, kedden és szombaton este 6 órától szól hát a dal: Este van már, késő este; Nekézsenyben fújják a hat órát; Nekézsenyi templomtorony, jaj, de messzire ellátszik; Fonóházunk fehérre van meszelve…

 Magyar Natália, aki maga is fiatal tagja a csapatnak, örömmel újságolja, hogy bővül a létszám, az utóbbi időben főként a fiatalabb korosztályból többen csatlakoztak hozzájuk.

Közben ruhaanyagokat nézegetnek, válogatnak az asszonyok, hiszen elhatározták, új szoknya kell a közelgő fellépésekhez…