Húsz éve halt meg Szeleczky Zita

Húsz éve halt meg Szeleczky Zita

2019. július 12-én lesz húsz éve, hogy a több évtizedes emigráció után, az alig néhány hónapja hazatelepült Szeleczky Zita színművésznő érdi otthonában elhunyt. Sírja falunkban, az általa oly szeretett Nekézsenyben van, ahol családtagjai is nyugszanak.

A művésznőre az elmúlt két évtizedben rajongói, tisztelői, emlékének ápolói sokan és sokféleképpen emlékeztek.

Alakját már nemcsak alakításai őrzik filmeken, hanganyagokon, képeken, hanem életútjáról, művészetéről több könyv is megjelent az utóbbi években. A legutóbbi kötet a Szeleczky Zita Alapítvány közreműködésével a  tavalyi év végén látott napvilágot  Így szerették címmel, mely a művésznőhöz írott levelekből ad ízelítőt.

Tavaly adták át szintén az Alapítvány jóvoltából, első alkalommal a Szeleczky Zita Emlékgyűrűt is a Nemzeti Színház művészének, Rubold Ödönnek, mely eseményről honlapunkon beszámoltunk.
Mi, nekézsenyiek is igyekeztünk minél többet tenni azért, hogy művészete, mérhetetlen hite az emberben, a magyarság jövőjében ne merüljön feledésbe. 2015-ben méltó módon megemlékeztünk születésének 100. évfordulójáról, síremlékéhez és a Szeleczky Zita Emlékházba több száz látogatót kalauzoltunk el az elmúlt évek során. Honlapunkon részletes tájékoztatást adunk életéről, művészetéről, s alkalmanként felidézzük alakját.

Az idei évben újra meghirdettük a művésznő emlékére az Üzennek a csillagok Nekézsenyben című szavalóversenyünket. Nyáron megjelenik a Szeleczky Zita nekézsenyi emlékezete című kiadványunk, s előadóesttel, néhány filmje vetítésével emlékezünk rá.
Néhány nappal ezelőtt, a szintén a művésznő emlékét ápoló Nemzet kishúgáért Alapítvány szerveződés is megemlékezett az évfordulóról, melyről itt olvashatnak.

https://markamonitor.hu/2019/02/26/elso-alkalommal-adtak-at-a-szeleczky-zita-dijakat/

Szeleczky Zita élete, művészete példa lehet mindannyiunk számára, ezért is választottuk mottóként a művésznő szavait: „Csak hit van és cselekvés!”

BLnéZs