Gyümölcsültetvény a jövőnek

Gyümölcsültetvény a jövőnek

Manapság sokat hallunk a fenntartható fejlődés biztosításáról, értékeink megőrzéséről és továbbadásáról. Ennek egyik kiváló példája az Önkormányzat tanyafejlesztési programja, melyről Uj-Tózsa Csabáné polgármester asszony írásbeli, szóbeli- és képi tájékoztatása alapján tudok beszámolni az olvasóknak.

A Földművelésügyi Minisztérium 2017 tavaszán is kiírta Tanyafejlesztési Programját, több célterület megjelölésével, melyek egyikében egyedi támogatási kérelem benyújtásával önkormányzatok igényelhettek támogatást olyan zártkerti fekvésű földrészlet művelési célú revitalizációját szolgáló program megvalósítására, amely során közösségi termelés keretében igazoltan őshonos vagy tájfajta növény kerülhet ültetésre vagy telepítésre.

Önkormányzatunk is benyújtotta egyedi támogatási kérelmét és 100 %-os intenzitású közel 10 millió Ft-os támogatást nyert.

A kialakítandó ültetvény gondozásához kisteljesítményű erőgép, munkagép (dobkasza), motoros háti permetezőgép, rotációskapa és ahhoz csatlakoztatható pótkocsi, illetve belső égésű motorral működő aggregátor került beszerzésre.

A művelésbe bevont két terület nagysága összesen 5046 m2. Első lépésként a két területet földhivatali szakemberrel kimérette az Önkormányzat, mert a mellette lévő gondozatlan terület miatt a telekhatár nem volt behatárolható. Ezután terület előkészítéssel, bozótirtással, régi elkorhadt fák kivágásával, gyökereinek eltávolításával és a föld átdolgozásával készítették elő a terepet a facsemeték fogadására. Fontos lépés volt a terület körbekerítése, hiszen a vadak eléggé elszaporodtak a környéken, így távoltartásukat betonoszlop és vadháló kihelyezésével oldották meg.

A termesztéshez szükséges facsemeték vásárlását okleveles kertészeti vállalkozótól szerezték be, akinek a segítségével igazolható beszerzési forrásból származó, tájfajta, 240 db besztercei szilva facsemetét ültettek és gondoznak, melyek fejlődéséhez vegyszert nem használnak. A  remélhetőleg már a jövő évben szüretelhető termést nem értékesítik, hanem kizárólag saját felhasználásra, a közkonyhán hasznosítják.

A programban ismeretátadási feladatok is szerepelnek, hiszen mentorálási tevékenység keretében a településen lévő Óvodát kívánják bevonni, hogy a gyerekek megismerjék a gyümölcsfák fejlődését az ültetéstől a gyümölcsszedésig, a gyümölcs felhasználásáig, bemutatókon, közös lekvárfőzésen keresztül.

Az Önkormányzat ezzel a programmal is szeretné elérni, hogy saját termesztésű alapanyagok  biztosításával nemcsak javítható, hanem olcsóbbá is tehető legyen a helyi  közétkeztetés, amellett, hogy egészséges, tartósítószer nélküli élelmiszerek kerülhetnek étrendünkbe. A település lakosai pedig arra kaphatnak motivációt, hogy milyen fontos az önellátás megvalósítása, valamint a településen kívüli területek megművelése.

A projekt hosszú távú, mivel a facsemeték elültetésétől a termés leszedéséig hosszú idő szükséges. Reméljük, jövőre már beérik a munka gyümölcse…

Bánfalvi Lászlóné