Hagyomány és megújulás

Hagyomány és megújulás

Hagyományőrzők I. Nekézsenyi Találkozója

2016.szeptember 3.

Önkormányzatunk nyár elején pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz egy nyár végi, az egész faluközösséget megmozgató, egész napos program megrendezésére.

A pályázatban  a hagyományteremtő jelleggel megrendezendő programot az alábbi gondolatra építettük : Hagyomány és megújulás.

Erre építve, célunkat – több évre előrevetítve – az alábbiakban fogalmaztuk meg:

-vidékünk,  a Bükki Hegyhát és benne a több száz éves múlttal bíró falunk hagyományainak megőrzése,

-a megőrzött hagyomány újragondolása, beillesztése a mai élet hétköznapjaiba és ünnepeibe,

-a hagyományok és a rájuk épített szellemi tevékenység és tárgykultúra továbbélésének biztosítása, a gyermek-és az ifjúsági korosztály megszólításával.

A cél megvalósításának bázisai:

a Nekézsenyi Napraforgó Óvoda hagyományőrző pedagógiai programja;

-a Nekézsenyi Református Egyházközség gyermek-és ifjúsági alkalmai, programjai, a Hosanna Zenekar tevékenysége;

-a  több éve működő civil szervezetünk ,az Együtt Nekézsenyért Egyesület és a keretében működő kisközösségek- Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör, a Nekézsenyi Citerazenekar,  a tervezett Nekézsenyi Díszítőművész Kör stb.;

-a B-A-Z megyei könyvtári rendszerben működő Könyvtári Információs és Közösségi Hely, benne az itt született ifjúsági írónk, Balogh Béni Emlékhelyével, aki a magyar rege-és mondavilág megörökítője volt;

-a  Szeleczky Zita színművésznő alakját őrző Emlékház és Síremlék;  

-a nagy művésznő emlékére létrehozandó Nekézsenyi Szeleczky Zita Baráti Kör;

-a tavaly ünnepélyesen átadott Hagyományok Háza gyűjteményei és kiállításai;

-a felújított Közösségi-és Vendégház és Fedett Színtere,

-valamint a még tavasszal elindított pályázatok, játékok lezárása.

Mindezekre építve terveztük – a későbbiekben évente –  megrendezni egész napos programunkat.

Pályázatunkat az NKA elfogadta és támogatásban részesítette, így tudtuk megvalósítani elképzeléseinket szeptember 3-án, szombaton, ahol ki-ki korának, érdeklődési körének megfelelően megtalálhatta a számára kedves látnivalókat.

Az egész napos programot három nagy egységre osztottuk.

 A délelőtt a gyerekeké volt,zenével, kézműveskedéssel, játékkal. Közben a felnőttek sem tétlenkedtek, folytak az előkészületek és készült a finom ebéd, mellyel minden érkezőt fogadtunk.

 A délutáni program , Csorba Ilona művésznő éneke, a Polgármester Asszony köszöntője után óvodásaink kis műsorával kezdődött, majd  a Mónosbéli Őszirózsa Nyugdíjas Klub, a Bánhorváti Levendula Nyugdíjas Klub, a Sátai Asszonykórus énekelt,s  természetesen hallhattuk a mi Hagyományőrző Pávakörünket is, Citerazenekarunk kíséretében.

A sátai Eke Zoltán betyár-és pásztordalokat , Ottenberger Balázs lelkipásztorunk erdélyi népdalokat énekelt. Végül a délutáni blokkot a Nekézsenyi Hagyományőrzők katonadalok éneklésével zárták.

Ezután került sor a tavasszal meghirdetett, Szeretem Nekézsenyt fotópályázat eredményhirdetésére, valamint az interneten meghirdetett Nyári játék- Régi elfeledett tárgyaink  program lezárására. -lásd részletesen www.egyuttnekezsenyert.hu-

Az együttesek közös énekléssel zárták a  délutáni programok sorát.

Az esti programok  változatos zenei produkciókat takartak. Ládi Gabriella, az Operett Miskolcz művésznője operett-és musical betéteket énekelt. Ezután az Eldorádo Együttes, majd Sancy következett. A sort Molek Csongor élőzenéje zárta késő éjszakáig.

Közben  a Szeleczky Emlékház éppúgy fogadott látogatókat a délután folyamán, mint egészen az esti órákig a Hagyományok Háza.

Végezetül, de nem utolsósorban, jóízű beszélgetésekre, régi ismerősök találkozására, új barátságok megkötésére is sor került.

Köszönet jár minden támogatónak, segítőnek, aki valamilyen formában hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

Reméljük, jövőre is együtt lehetünk a Hagyományőrzők II. Nekézsenyi  Találkozóján!

Most beszéljenek a délután készült képek, melyeket Bánfalvi László készített.