A szimbólumok ereje

A szimbólumok ereje

A szimbólumok ereje

-Tózsa-Bánfalvi Gábor fotói-

Bizonyára észlelte a honlapunkat, hivatalos facebook oldalunkat követő olvasó, hogy honlapunk fejlécének jellege az idén megváltozott és új szolgáltatást is indítottunk: a nekézsenyi naptáras háttérképek havonta közreadott sorát.

Webmesterünk, Tózsa-Bánfalvi Gábor jóvoltából ebben (is) arculatot váltottunk, aki egy-egy hónaphoz, évszakhoz, vagy akár évfordulóhoz olyan fotókat készít és ad közre, melyek erős jelzésértékükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Manapság  rengeteg feltöltött képpel találkozunk nap mint nap az interneten,  egyre többen örökítik meg a körülöttük lévő  világ csodáit.

Tózsa-Bánfalvi Gábor különleges képein egy-egy finom jelzés utal arra, hogy milyen alkalmat szimbolizál: egy kipattanni készülő rügy a tavasz hírnöke, az óvodások kis nemzeti színű zászlócskája  március idusának szimbóluma.

Némely képe kettős jelentéstartalommal bír: a legfrissebb, néhány órája feltöltött májusi háttérkép naptáron látható gólyamadár alakja nemcsak a tavaszt idézi, de a szülőföldhöz való ragaszkodás jelképe is, amellett, hogy a néphagyományban az anyasághoz is köthető.

Mindezt pedig egyrészt a háttérben felsejlő nekézsenyi képek teszik még erőteljesebbé, az Emlékmű, a református templom, az épülő óvoda, a sportpálya, néhol pedig egy-egy rövid szöveges idézet ad még nagyobb hangsúlyt a mondanivalónak.

Gábor a saját kedvtelésére régóta készített fotók mellett- indult már képével az Együtt Nekézsenyért Egyesület fotópályázatán is-, a falu számára fontos eseményekre évek óta plakátokat, meghívókat, ünnepekre köszöntő lapokat tervez. Saját bevallása szerint számára a legkedvesebbek, amolyan „gyöngyszemek” a kifejező gömbpanoráma fotók, melyek legalább 50 kis fotóból állnak össze teljes egésszé.

Nézzük meg együtt a naptáras háttérképeket, válogassunk honlapunk fejlécének időszaki képeiből, a gömbpanoráma fotókból.

Jó így együtt látni a képeket, várva az újabbakat, további jó munkát kívánunk.

A májusi képes háttérnaptár letölthető:

A naptár három méretben letölthető innen.

 

Bánfalvi Lászlóné