Balogh Béniről, olvasásról, irodalomról a Nekézsenyi Református Gyermekhéten

Balogh Béniről, olvasásról, irodalomról a Nekézsenyi Református Gyermekhéten

Balogh Béniről, olvasásról, irodalomról a Nekézsenyi Református Gyermekhéten

A Nekézsenyi Református Gyermekhét az idén nyáron augusztus elején várta a gyermekeket,  ezúttal a Gazdálkodj okosan! gondolat jegyében, ráirányítva a figyelmet az emberi értékeinkkel való felelősségteljes bánásmódra.

Öröm számomra, hogy a programban helyet kapott a Nekézsenyben 100 éve született Balogh Béni íróra való emlékezés, s ezzel  az irodalom, az olvasás fontosságára való figyelemfelhívás.

Az irodalmi délelőttöt az ózdi Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa, Császár Éva tartotta.

A település és az ózdi könyvtár kapcsolata régre nyúlik vissza, s különösen gyümölcsöző volt az elmúlt 15 év. A könyvtár éppúgy segítette korszerű könyvtár kialakítását, a könyvtári  szolgáltatások megújítását, mint a Szeleczky Zita és a Balogh Béni emlékek ápolását,s a Balogh Béni Emlékkiállítás létrehozását.

Íme Császár Éva gyermekkönyvtáros kedves volt kolléganőm beszámolója a programról.

 „VADÓCOK A BÜKKBEN – emlékezés a 100 éve Nekézsenyben született Balogh Béni íróra.

Augusztus 10-én szerdán délelőtt, 9-12 óráig  Nekézsenyben, az idei református gyermekhéten vendégeskedtünk az író nevét viselő Közösségi Házban.

A délelőtt első felében sok-sok diaképpel színesített foglalkozásunkon Balogh Béni életéről és könyveiről meséltem. Ezt követően néhány játékos feladat következett. Volt címkirakó, idézetfelismerő, könyvcím párosító játék, ily módon játékos tudásbővítéssel is igyekeztünk ápolni a helyi hagyományokat. Megtudhatták a résztvevők a Szégyentető- hegy elnevezésének történetét, majd a meséhez kapcsolódó játékos szövegértési feladat következett. Mókás népköltések tanulása is színesítette a délelőttöt.

Zárásként, a szintén 100 esztendeje született Bálint Ágnes író legkedvesebb meséit ajánlottam a résztvevők figyelmébe, megismerkedtünk Frakk történetével a Diadal című rajzfilmrészletből. Megtudhatták, hogyan is került Károly bácsihoz ez a kedves, akkor szeleburdi vizsla.

Élmény volt a program keretében megtapasztalni a helyi összetartást, kedvességet.

Köszönöm a lehetőséget, máskor is szívesen ellátogatunk ebbe a kedves bükki hegyháti faluba!”

Köszönjük az ózdi Városi Könyvtár újbóli támogatását!

A Balogh Béni 100 programról itt emlékeztünk meg:

Balogh Béni 100/Egy felemelő, szép ünnepi délután

Bánfalvi Lászlóné

Képek: Ózdi Városi Könyvtár, Ottenberger Balázs